El  nostre campanar

Aquest campanar situat al damunt de la nau és una torre quadrada de 3,20 m de costat, amb les filades inferiors una mica més sortides, a manera de sòcol. El darrer dels seus tres pisos va ser afegit en la restauració de 1956-59; aleshores s’obriren les finestres, geminades, les del segon pis, i de mig punt les del primer. Les columnetes són noves
La  funció del campanar sempre ha estat diversa: assenyalar les hores, convocar els creients per les diferents celebracions religioses, com a torre de  guaita o fins hi tot per convocar a somatent. Artisticament la seva importància és notable.
D'altra banda, el principal estandant a l'interior del campanar és la campana.
A  l’any  1954, Joan  Capell  i  Gorina, un  clergue  jove  i  emprenedor  que  havia  estudiat  els  primers  cursos  d’arquitectura, arribà  a  la  església  d’Abrera  disposat  a  canviar  completament  la  fesomia  del  temple.
En la ultima fase de restauració,  els  responsables  de  l'obra  foren  el paleta  Lluís  Sala  i  el  seu  germà  Josep, ambdós  veïns  del  poble. Els  treballs  inicials  a  1959  foren, probablement, els  més  polèmics  de  tot  el procés  de restauració. S'efectuà  la restauració  de  l'antic  campanar  romànic,( substituin l'antic campanar de dos plantes, coronat per una teulada de ceràmica) per un de tres plantes, d'inspiració del romanic pirinenc.
Llegir mes....

Nom de les nostres campanes

El campanar està format per cuatre campanes.Tres van ser foses en el taller de Francesc Fortuny de Sabadell  i refoses a l'any 1959.
De la quarta no es te dades d'on a estat feta, peró sembla que te alguna relació amb Barcelona ja que en seu frontal porta l'escut de la ciutat comtal.
La benedicció de les campanes, no va està feta per el Bisbe Gregorio Modrego ( com es pensava) si no que la va fer l'arxiprest de Martorell Mn. Marçal.  
Les campanes tenen per nom:
 
JOANA       (campana Grossa) situada en el primer pis del campanar    
  • PES: 333 kGS.     
  • INSCRIPCIÓ: 

conserva l'inscripció antiga, jatsia en caracter moderns, que diu “ QUI SINE PCTP. EST BRM. PRIMUS IN EA LAPIDE MITTAT IN RONELLAT HANS FECIT ANNO DNI. MILLO. D. B. II. TE DEUM LAUDAMUS” (Qui estigui sense pecat de vosaltres, que llensi contra aquesta campana la primera pedra. Feta l'any 1222 del Senyor. A tu Déu alabem) “ REFOSA L'ANY MCMLIX (1959) AMB EL NOM JOANA” Nom escullit en homenatge i memoria de S.S. El Papa, Joan XXIII

 
GREGORIA    (campana mitjana) situada en el segon pis del campanar
  • PES: 170 kGS
  • INSCRIPCIÓ:

DONATIU DELS FELIGRESSOS D'ABRERA EN OCASIÓ DE RESTAURAR-SE EL CAMPANAR L'ANY MCMLIX (1959).GREGORIA" En filial reconeixament a l'Arquebisbe Dr. Gregorio Modrego Casaus, Bisbe de Barcelona entre els anys 1942 - 1967.

 
TERESA     (campana petita) situada en el tercer pis del campanar
  • PES : 50 kGS 
  • INSCRIPCIÓ:
 

fa memória a la desapareguda ermita de Sant Armengol, la campana de la qual està refosa en aquesta “ ERMITA DE SANT ARMENGOL MDCXII (1612) REFOSA L'ANY MCMLIX (1959). TERESA” En humil testimoni de gratitut a la constant acció benèfica de Dª Teresa Verdaguer, viuda de Platón, en favor d'Abrera.

 

La quarta campana te per nom:

MIRACOLOSA  (campana petita) situada en el tercer pis del campanar de parella amb la TERESA

  • PES :  uns 50 kGS 
  • INSCRIPCIÓ:

Està dedicada a la Sagrada Familia amb data del 1891, " SAGRADA FAMILIA :  JESÚS, MARIA I JOSEP" de una foneria de Barcelona ( Palles y Armengol) amb l'escut de Barcelona al frontal.

 

 
 
 Documents de la restauració de les campanes (1959)